In tegenstelling tot wat er soms gedacht wordt, oefenen we tijdens onze opleiding tot seksuoloog niet hele dagen op condooms aanbrengen op een banaan :).
Maar wat is en doet een seksuoloog dan wel? Hier een spoedcursus, seksuologie for dummies.
Eens je een diploma seksuologie op zak hebt kan je je een gediplomeerd seksuoloog noemen. Iedereen met seksuele problemen, zorgen of vragen kan bij een seksuoloog terecht. Enkele voorbeelden zijn: minder of geen zin in seks hebben, pijn bij het vrijen, erectieproblemen, moeilijkheden met seksualiteit na een ziekte of ongeluk, moeilijkheden of twijfel rondom je seksuele voorkeur of identiteit, het verwerken van negatieve ervaringen rondom seksualiteit of misschien heb je een seksuele fantasie en weet je niet hoe je dit aan je partner kan vertellen... Bij nader inzien waren het niet maar enkele voorbeelden, maar seksuologie is ook gewoon zo breed.
Je kan individueel of met je partner op gesprek, als onderhoud van de relatie of om seksuele educatie te krijgen. You get it, de lijst is gigantisch groot! Met alles wat ook nog maar een beetje te maken heeft met seksualiteit, intimiteit en relaties kan je in principe bij een seksuoloog terecht. Al hebben sommige seksuologen wel hun specialisatie in een bepaald thema of problematiek. Waarvoor je bij mij terecht kan, lees je hier.
Sekstherapie is niet zo verschillend van andere therapie. Er wordt gekeken naar wat de zorgen zijn en dan samen overlegd of er een traject kan gestart worden en hoe dit er dan zou uitzien. Hoeveel gesprekken er nodig zijn hangt vaak af van welk probleem of zorg er sprake is, maar over het algemeen volstaat een korte begeleiding van 1 tot 10 sessies. Soms is het nodig om door te verwijzen zoals het geval is wanneer lichamelijk onderzoek nodig is. Een seksuoloog doet enkel gesprekken, kleren blijven aan!
Opdrachten die soms meegegeven worden, zijn voor in privésfeer uit te voeren. Deze opdrachten worden vaak besproken maar natuurlijk moet een seksuoloog deze niet live zien.
Ten slotte valt een seksuoloog net zoals bijvoorbeeld een psycholoog onder beroepsgeheim. Iedereen kan zich in principe seksuoloog noemen omdat de titel ‘seksuoloog’ (nog) niet beschermd is dus het is belangrijk je research te doen.
Merk je dat je zelf met seksuele, intieme of relationele zorgen of vragen zit, kan je altijd een (vrijblijvend) intakegesprek boeken. Dan kunnen we samen ontdekken of we een traject kunnen opstarten en hoe dit eruit zou zien.
Comments